Csonka Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csonka Péter
Csonka Péter vízivad-megfigyelésen
Csonka Péter vízivad-megfigyelésen
Született1974. június 10. (49 éves)
Szőny
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásamadár- és természetvédelmi szakember, természetfotós

A Wikimédia Commons tartalmaz Csonka Péter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Csonka Péter (Szőny, 1974. június 10. –) kortárs magyar madár- és természetfotós.

Élete[szerkesztés]

Szőnyben született 1974-ben. Gyermekkorától kezdve a Vértesalján élt, majd házasságkötését követően a Gerecse lábához költözött. Fiatal kora óta járja a természetet és sokat tesz a természeti értékek megismeréséért, megőrzéséért és minél szélesebb körű bemutatásáért. [1]

Lokálpatriótája szűkebb környezetének, Komárom-Esztergom vármegyének. Jelentős időt fordít ragadozó madarak, harkályok és ludak felmérésére, megismerésére és védelmére. Természetfotózással 2007. óta foglalkozik.[2]

Munkássága[szerkesztés]

Alapvetően madár- és természetvédelmi szakember. Az állami és civil természetvédelemben dolgozik. Osztályvezető a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál (www.dunaipoly.hu), míg elnöke a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Vármegyei Csoportjának (www.mme.hu), továbbá alapítója és vezetőségi tagja a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületnek (www.szazvolgy.hu).

Egyik öteltgazdája és főszervezője Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi rendezvényének, a Tatai Vadlúd Sokadalomnak (www.vadludsokadalom.hu).

A madarak felmérése, védelme, megőrzése és a madárvédelem eredményeinek megismertetése és bemutatása a legfőbb célja. Mottója: "Legyen divat a madár- és természetvédelem!" A madarak mellett kiemelten foglalkozik a fokozottan védett kisemlős, a közönséges ürge és a fokozottan védett növény, a nagy aggófű megőrzésével, élőhelyeinek fenntartó kezelésével.

Mindezeken túl számtalan programot, akciót szervez, irányít: kétéltűmentések, Madarak és Fák Napja programsorozat, madarász ovi és iskola programok, fészekőrzések, mesterséges madárfészkek kihelyezése nappali és éjszakai ragadozó madarak számára, hulladékgyűjtések, Ferencmajori Madárvárta működtetése, illetve a Hopp Ferenc Madarásztábor stb. Partnerek és támogató vállalkozásainak részére csapatépítő és karitatív programokat szerveznek.

A madárfotózás irányában is ezért mozdult el 2007-ben.

Legfőbb inspirálója maga a természet, a fotózás számára csupán eszköz a természeti értékek védelmére. Fényképeinek jelentős része szűkebb hazája tájain, az Által-ér völgyében és a Gerecsei Tájvédelmi Körzetben született.[2]

Mottója: „Csináld azt, amit nem akarsz!” Ennek szellemében ha ideje engedi, bármilyen időjárási körülmények között kint dolgozik a természetben. Célja az egyes fajok minél alaposabb megismerése, amihez saját magának generál témát: terepen, épített fix és alkalmi lesekből vagy álcaháló alól készülnek képei.

Elismerései[szerkesztés]

  • Miniszteri Elismerő Oklevél (2007. augusztus 20.)
  • Chernel István Emlékérem, Díszoklevél a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületben végzett kimagasló munkáért (2008. május 10.)
  • Magyar Ezüst Érdemkereszt (2017. augusztus 20.) 2017. augusztus 20-án Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott: „A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegységvezetője, kitüntetésben részesül a Gerecse-vidék természeti kincseinek védelme érdekében, valamint a "Tatai Vadlúdsokadalom" nevű természetvédelmi rendezvény megszervezése és lebonyolítása során végzett magas színvonalú munkájáért.”[3]
  • Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozata (2022. augusztus 20.)
  • MME 50 Schmidt Egon Emlékérem (2024. január 6.)

Csonka Péter galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Csonka Péter. birding.hu. (Hozzáférés: 2010. március 3.)[halott link]
  2. a b Csonka Péter weboldala. [2010. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 3.)
  3. Dr. Fazekas Sándor augusztus 20-a alkalmából állami és miniszteri kitüntetéseket adott át. kormany.hu, 2017. augusztus 21. (Hozzáférés: 2017. október 2.)
Commons:Category:Péter Csonka
A Wikimédia Commons tartalmaz Csonka Péter témájú médiaállományokat.